רבים חושבים בטעות שהתקנת מערכת כיבוי אש מורכבת מאלמנט אחד בלבד או שניים לכל היותר. למשל ספרינקלרים, מטפים, וכדומה. בפועל מערכת כיבוי אש, בין אם היא מערכת כיבוי אוטומטית או משולבת, מכילה מספר רב של אלמנטים אשר אמורים יחד לתת מעטפת של הגנה מאש, שריפה והתלקחות בשטח בו מערכת האש מותקנת.
להלן כל האלמנטים מהם מורכבת מערכת כיבוי אש מקיפה ביותר. כמובן שלא בכל המקומות יש צורך בכל האלמנטים הללו אך חשוב להכיר את האפשרויות הקיימות לכל מי שצריך להתקין מערכת כיבוי אש במפעל, בעסק או בכל חלל אחר, פרטי וציבורי כאחד.
כולנו מכירים את המונח גלאי. זה יכול להיות גלאי נפח המותקן כחלק ממערכת אזעקה המזהה תזוזה או גלאי עשן אשר מזהה עשן ומפעיל את מערכת כיבוי האש, בדרך כלל ספרינקלרים המותקנים במקום. במערכות כיבוי אש קיים גם גלאי להבה אשר מזהה את האור שמופק מהאש וכן גלאי חום המזהה חום, גלאי פחמן דו חמצני ועוד.
במקרה של שריפה, במיוחד במקומות מבודדים וכאלה בהם אין תנועה רוב הזמן, חשוב שיישמע קול המתריע זאת על סכנה בדמות אזעקה, צופר, רמקול וכדומה. גם הודעות קוליות בטלפון נכללות בקטגוריה זאת. בנוסף לאמצעי השמע קיימים גם עזרים ויזואליים כמו נוריות סימון מנצנצות אשר מסייעות הן לכבדי השמיעה לדעת על פריצת השריפה וגם מסייעות לסימון נקודתי של מקור האש.
מערכת המתזים (המוכרת כספרינקלרים) היא מערכת המאפשרת את כיבוי האש בכל מקום בחלל ובמיוחד זה חשוב למקומות מרוחקים מאדם ובאופן מידי לאחר זיהוי פריצת השריפה. הכיבוי נעשה על יד מים או חומרים אחרים. זו מערכת כיבוי אש אפקטיבית המחוברת לרכזת המערכת והתקנתה במקומות מועדים לפורענות ובנקודות בהם אין גישה, חשובה ביותר להצלחת הכיבוי ומניעת התפשטותה המהירה של האש.
מערכת המיועדת למנוע הצטברות של עשן סמיך במבנה. עשן זה הוא לרוב הגורם המרכזי לחנק ונזקים כתוצאה מהשריפה (לאו דווקא האש עצמה). שחרור העשן יכול להיות פאסיבי על ידי יצירת פתחי אוורור ומילוט עשן קבועים, חלונות אוטומטיים, כיפות ועוד. יש גם אפשרות לפנות את העשן בצורה אקטיבית על ידי מפוחי יניקה.
אלו מערכות חכמות המאפשרות נתיב מילוט. על לחץ הוא לחץ ברומטרי או אטמוספרי, המאפשר את מניעת התלקחות האש בנתיב המילוט שתוכנן מראש ויצירת דרך לכבאים ולכל מי שבניין לצאת ממנו בצורה בטוחה ביותר ,בנזק מזערי והימנעות מפגיעה על ידי האש והעשן.
יש צורך להתקין דלתות אש אוטומטיות אשר תיסגרנה בצורה אוטומטית במקרה של שריפה וימנעו את מעבר האש הלאה לחלקים נוספים בבניין.
דבר נוסף שניתן לבצע הוא ניתוק החשמל בצורה אוטומטית כשמתחילה שריפה. חשוב שכל האלמנטים יופעלו יחד על מנת לספק מענה מלא לשריפה בעת היווצרותה.